Cauți prima pereche de pantofi de drumeție? Sunt tălpile vechii tale perechi uzate? Iată sfaturile noastre pentru a te ajuta să alegi perechea potrivită pentru tine. Pantofii de drumeție nu înseamnă neapărat dureri de picioare sau bășici pe călcâie. A avea perechea potrivită de pantofi îți va permite să te uiți în jur și să te bucuri de natură!
Aceasta este prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui pentru a-ți alege pantofii de drumeție. Prin „tip de drumeție” înțelegem:
În general, există 3 tipuri de teren pentru drumeții:
Pe traseele ușoare, pantofii flexibili încurajează mișcarea naturală a piciorului. Pantofii ușori vor fi, de asemenea, confortabil de purtat și vor reduce oboseala. Amortizarea îmbunătățește confortul pantofilor, dar este mai puțin importantă decât la pantofii de alergare, de exemplu.
Cu cât terenul este mai tehnic, cu atât talpa exterioară a pantofului ar trebui să fie mai rigidă pentru a-ți oferi mai multă stabilitate. Un pantof cu o construcție mai înaltă îți protejează și susține și gleznele. Întăririle (protecție din cauciuc a degetelor, protector TPU la călcâi, protecție laterală etc.) și tălpile exterioare mai groase cresc durabilitatea pantofilor de drumeție, dar fac pantofii mai grei.
Rezistența la apă a pantofilor tăi va depinde de condițiile meteorologice. O membrană impermeabilă, precum Gore Tex, îți protejează picioarele de umezeală, dar face pantofii mai puțin respirabili.
Pantofii cu Gore-Tex, pe vreme uscată și temperaturi ridicate, pot deveni prea fierbinți și astfel picioarele îți pot transpira. Nu trebuie să alegi neapărat să ai o membrană impermeabilă pe pantofi. Pantofii din piele, de exemplu, sunt o alternativă bună, sunt mult mai grei, dar oferă o bună protecție și sunt respirabili.
Greutatea rucsacului tău va influența și alegerea pantofilor de drumeție. Pantofii pe care îi alegi vor depinde de cât de lungă este drumeția și de cât timp o să dureze. Îți recomandăm să încerci să îți faci rucsacul cât mai ușor, ia cu tine doar lucrurile esențiale.
Un rucsac ușor este mai puțin obositor de purtat, există mai puține șanse să te rănești și este mai ușor de transportat pentru perioade lungi de timp. Poți alege așadar încălțăminte de drumeție ușoară și flexibilă, dacă terenul o permite.
Dacă trebuie să cărați un cort, un aragaz și mâncare, atunci ar trebui să căutați încălțăminte mai rezistentă pentru a vă oferi un plus de stabilitate. Pantofii cu croi înalt îți vor oferi un sprijin suplimentar, dacă gleznele tale nu sunt foarte rezistente sau terenul este tehnic.
Lungimea și ritmul drumeției, plus cât de îndepărtată este, vor influența greutatea rucsacului. Dacă ai sărit peste paragraful anterior, ar trebui să te întorci și să-l citești!
Noțiunea de lungime a unei drumeții este subiectivă. O drumeție de o oră pe o potecă ușoară nu te va epuiza la fel de mult ca o oră pe stânci instabile. Nivelul tău de fitness și distanțele pe care obișnuiești să le parcurgi vor însemna că poți interpreta cuvântul „lung” diferit față de alți drumeți.
Pur și simplu întreabă-te dacă obiectivul tău pare „scurt” sau „lung”, astfel încât fie să mergi pe pantofi ușori, cu mai multă flexibilitate, fie pe pantofi care oferă stabilitate și susținere.
În cele din urmă, dacă folosești foarte mult pantofii de drumeție, caută pantofi care să fie dotați cu o talpă mai groasă, astfel încât să reziste mai mult.
Fă-ți timp să reflectezi la problema nivelului tău de pregătire, e important.
Răspunde-ți la aceste întrebări într-un mod clar și onest pentru a îți identifica nivelul:
Nivelul tău de pregătire te va ajuta să alegi pantofii care ți se potrivesc cel mai bine, fie pantofi cu o bună susținere a gleznelor, fie pantofi mai ușori (cu mai puține întăriri și carâmb de înălțime redusă, pentru o mișcare mai liberă a gleznelor).
Aceasta este o altă întrebare pe care trebuie să ți-o pui pentru a-ți evalua nivelul de abilități și pentru a împiedica alegerea tipului greșit de pantofi pe care să îi cumperi. Evaluează-ți forma fizică într-un mod obiectiv.
De exemplu: ai făcut drumeții doar de câteva luni și încă nu ai atât de multă experiență, dar progresezi rapid pe măsură ce faci drumeții în mod regulat. Drumețiile pe care le faci sunt din ce în ce mai ambițioase și mai tehnice. Nu te-ai accidentat niciodată la gleznă în drumeții și ești într-o formă fizică bună, deoarece îți place să practici alte sporturi de anduranță. Dacă acesta este cazul, atunci ar trebui să optezi pentru un pantof ușor, de înălțime redusă, care să îți ofere o mișcare mai liberă a piciorului.
Un alt exemplu: dacă ești un drumeț cu experiență și faci drumeții de câțiva ani pe trasee montane, dar o entorsă la gleznă a însemnat că a trebuit să faci o pauză de câteva luni. Obișnuiai să faci drumetii in pantofi de talie joasă? Dacă ai făcut-o, atunci pantofii tăi nu o să-ți mai ofere acum suportul necesar pentru glezne. Optează deci pentru pantofi stabili, cu croi înalt, care îți vor susține gleznele. Îți poți scoate la plimbare pantofii vechi atunci când vei fi din nou în formă.
După ce ți-ai revizuit experiența de drumeție, trebuie să decizi ce caracteristici sunt importante pentru tine.
Un pantof rigid și robust îți oferă stabilitate pe teren tehnic.
Un pantof flexibil urmărește mișcarea piciorului și îți oferă o mai bună libertate de mișcare, dacă piciorul aterizează pe sol în mod corect.
Pantofii cu croi mai înalt îți vor susține gleznele.
Pantofii cu construcție joasă permit gleznelor să se miște mai liber.
Există și pantofi cu carâmb de înălțime mijlocie, care se află între cei doi, ajungând până la osul gleznei.
O pereche de pantofi care au întărituri (degetul de cauciuc, protector pentru călcâi, protecția laterală și a copiului etc.) vă oferă protecție suplimentară și au viață mai lungă, chiar dacă mergi pe poteci abrupte, stâncoase sau în afara traseului. Talpile exterioare mai groase îți protejează tălpile picioarelor.
Pantofii ușori, fără multe întărituri și protecții reduc oboseala, dar nu sunt la fel de durabili.
Ți-ai revizuit nivelul de pregătire și ai identificat, dintre toate mărcile și modelele disponibile, ce tip de pantof ți se potrivește cel mai bine. Dacă îți cumperi pantofii dintr-un magazin de specialitate sau de pe internet, trebuie să-i încerci înainte de a-i cumpăra.
Începe prin a încălța o pereche bună de șosete de drumeție.
Chiar dacă pantofii sunt noi și indiferent de prețul lor, nu ar trebui să poți simți deloc niciun punct de presiune la picioare. Potrivirea pantofilor tăi (forma și volumul interiorului pantofului) ar trebui să fie adaptate anatomiei piciorului tău (și nu invers!). Trebuie să iți poți ajusta cu usurintă pantoful fără a trage tare de șireturi, indiferent de sistemul de șireturi, clasic sau Quick Lace.
Nivelul tău de fitness se schimbă în funcție de cerințele vieții de zi cu zi. Doar o analiză regulată a activității tale sportive îți va permite să îți îmbunătățești și echipamentul în consecință... începând cu pantofii!